Hoe serieus neem je de mogelijkheden van data?

Bijna iedere zorgorganisatie begrijpt dat data kan helpen bij een goede bedrijfsvoering. Want waar zou je zijn als je geen zicht heb op je financiële positie, zorginhoudelijke teamprestaties of wie je klanten zijn. Daar is weinig discussie over.

Organisaties die sturen op informatie tot kernkwaliteit bestempelen, gaan daarin heel wat stappen verder en stellen eisen aan die informatie:

  1. Up-to-date zijn
    Dat kan zelfs betekenen dat informatie real-time beschikbaar moet zijn maar veelal tenminste tot en met de voorgaande dag. Want simpel gezegd: hoe sneller je kunt bijsturen en ingrijpen, des te minder gevolgen voor cliënt / patiënt en budget.
  2. Afgestemd op de eigen organisatie
    Er is geen one size fits all. Bij de ene organisatie is ziekteverzuim een thema maar bij een andere is dat geen issue. Kwaliteit van dienstverlening is overal belangrijk. Maar hoe definieer je kwaliteit en wat zijn dan de onderwerpen waarop je stuurt? Daarnaast is een organisatie niet statisch, wat vandaag belangrijk is, is morgen een gepasseerd station. Leveranciers die een standaard dashboard bieden, gaan voorbij aan de specifieke dynamiek van haar afnemers en hun bedrijfsvoering.
  3. Combineren van bronnen voor dieper inzicht
    Wat heb je aan uren of kosten per cliënt als je niet weet of de geboden zorg effectief is. Wat als je inkomsten laat liggen waar je als organisatie recht op hebt of de onderhandeling met een financier in gaat en niet beschikt over belangrijke actuele cijfers.

“Samen met één van onze klanten hebben we hun financier laten zien dat de populatie cliënten verzekert bij die financier meer zorg nodig heeft dan cliënten die verzekert zijn bij andere zorgverzekeraars. Heb je op zo’n moment niet de belangrijke actuele cijfers dan kan dat echt negatieve gevolgen hebben”

Meer en meer zorgorganisaties willen data combineren uit hun verschillende bronsystemen. Denk aan HIS, ECD/EPD (dossier), HRM, Urenregistratie en marktdata om het beeld compleet te maken. En het goede nieuws is dat iedere organisatie ook over data beschikt.

  1. Korte ontwikkeltrajecten
    Nieuwe databronnen toevoegen, het aanpassen van dashboards aan nieuwe wensen, dit alles kan en mag geen maanden in beslag nemen. De zorg is hierin leidend, de ontwikkelaars en beheerders zorgen voor een goede, veilige omgeving met de juiste datablokken (en definities).
  2. Informatie is breed en bovenal eenduidig beschikbaar
    Transparantie (over informatie) zorgt voor adoptie, verdieping en betrokkenheid. En dat zorgt voor betere prestaties en binden van professionals voor langere termijn. Dit betekent ook dat je moet nadenken over hoe je informatie deelt met (zorg)professionals met minder affiniteit voor grafieken en tabellen.

Diezelfde organisaties lopen er tegenaan dat data-ontsluiting, BI-beheer en het ontwerpen van applicaties, een specialisme is. De markt voor BI ontwikkelaars en dashboards designers – die ook nog eens goed begrijpen wat je eindgebruiker wil – is niet dik gezaaid. Daarnaast is BI en Advanced Analytics vaak niet de corebusiness van een zorgorganisatie en dat betekent dat het een uitdaging is om het maximale uit data te halen.

We zien dan ook in toenemende mate een nieuwe dienstverlening ontstaan. Naast techniek en beheer is inhoudelijke kennis van de markt steeds belangrijker om relevant te zijn en te blijven.

En dat biedt naast het ontzorgen op BI-gebied nog een aantal andere voordelen:

  • Een BI-platform waar maximaal en optimaal BI wordt ingezet en toekomstbestendig is
  • Kennis over data, ook voor toekomstige mogelijkheden (denk aan geografische data, web-connectoren, reporting, alerting en zelfs de combinatie van machine-learning en BI)
  • Training van medewerkers in gebruik van de BI-applicaties en dashboards én met de vertaalslag naar de praktijk
  • Kennisdeling met vergelijkbare klanten uit dezelfde markt
  • Onderhoud van de software en hardware

Het EscuLine platform is beschreven in een whitepaper. Hierover kun je meer lezen over hoe het BI-platform is ingericht, met veel aandacht voor beveiliging en beheer.

Ben jij benieuwd of je wel alles haalt uit de mogelijkheden die jouw data te bieden hebben. Wij komen graag eens langs voor een kennismaking en om mee te denken!

Heb je na aanleiding van het lezen van deze blog vragen of wil je het whitepaper ontvangen, neem gerust contact op!

Mirjam van Kooten (partner bij EscuLine)

mirjam.vankooten@esculine.nl