Het geheim van zorgdata

Data is het nieuwe goud.

Maar pas op voor gouden bergen. In dit artikel lees je hoe zorgdata groeit en kan veranderen in goud. Je moet er wel iets voor doen voordat data in goud verandert!

Digitalisering van zorgdata

De meeste zorginstellingen verwerken de uren, verzuim, declaraties en allerhande verplichte of niet verplichte registraties digitaal. Steeds meer organisaties beheren zorgdossiers digitaal en communiceren digitaal met klanten, mantelzorgers en andere betrokkenen.

Veel zorginstellingen hebben inmiddels een digitaal dossier. De snelste route om dat te bereiken is dat wat eens op papier was 1 op 1 te digitaliseren. Inmiddels zitten we midden in de volgende innovatie. Het gebruiken van dossiers die ‘slim’ zijn, ondersteunend werken voor de professional, en ervoor zorgen dat je zo min mogelijk hoeft te registreren.

Nog niet iedere organisatie werkt digitaal. Maar de papieren mappen verdwijnen snel. En met 1,2 miljoen mensen werkzaam in de zorg, neemt de hoeveelheid data gestaag toe.

 

Big data

Door digitalisering op de werkvloer groeit de hoeveelheid zorgdata gestaag maar dat valt in het niet bij de groei die van eHealth en Domotica oplossingen meebrengen.

  • Slimme sensoren die ons in de smiezen houden,
  • Wearables die hartslag en bloedruk kunnen meten,
  • Diabetische patches die bloedsuiker meten.

Enkele voorbeelden van toepassingen die we in de nabije toekomst steeds meer een meer gaan zien. Steeds vaker gaan zorg en technologie hand in hand. Een hele belangrijke ontwikkeling voor het zelf kunnen ‘managen’ van je ziekte of beperking en anderzijds ook een welkome helpende hand bij personeelstekorten.

Deze oplossingen registreren big data met een snelheid en frequentie die de snelste typisten niet bij kunnen houden!

 

Gouden data

Hoe verander je data in goud?

 

Stap 1, slijp je data als een diamant.

Een ruwe diamant is dof en niet geschikt om in een juweel te plaatsen. Voordat hij schittert komen er veel bewerkingen aan te pas. De diamant wordt glad gemaakt. Onzuivere delen worden eraf gehaald.

Zo is het ook met (zorg)data. Het proces van het zagen en slijpen van een diamant is vergelijkbaar met het werk dat er gedaan moet worden om van ruwe data, eenvoudig analyseerbare gegevens te maken. Een secuur werkje. Hoe lopen de lijnen tussen de verschillende databases en tabellen. Waar liggen de mogelijkheden tot verbindingen? Ook hier geldt dat je goed moet kijken naar de volledige dataset (ruwe diamant) en doordacht moet worden welke delen je eraf slaat. Dit begint bij de vragen die wilt beantwoorden. Meer daarover lees je in een eerdere blog.

 

Stap 2, ga voor goud!

Als je jouw data voor je laat werken, verandert het in goud!

Je kunt veel lezen over big data. De strekking van die artikelen is vaak dat je aan de bak moet met het analyseren van je “big” data! En leren van je data!

Op dit moment is de data van de gemiddelde zorginstelling zo “big” nog niet. Maar daar komt snel verandering in. Dagelijks groeit je data… Je doet een intake, registreert verzuim, werkt dossiers bij en je houdt tijd en doelmatigheid bij. Daar ontkom je niet aan. Daarnaast ga je steeds meer technische toepassingen (eHealth, Domotica) gebruiken die ook gegevens vastleggen.

Juist door die gegevens in te zetten, te verrijken en te combineren verkrijg je inzicht in waar je je organisatie naartoe moet sturen! Wat maakt jou nu zo aantrekkelijk voor je klanten? Welke interventies en behandelingen zijn succesvoller ten opzichte van andere? Hoe goed is jouw organisatie bezig met bevorderen van zelfredzaamheid? Ga voor goud en maak inzichtelijk waar jouw organisatie kansen heeft om te verbeteren. Kortom, Health Analytics!

Wil je eens van gedachten wisselen over wat er aan mooie inzichten verscholen zou kunnen zitten in jouw data?

Wij staan altijd open voor inspirerend gesprek en helpen je graag met je ideeën om jouw data te verzilveren!

Robert van Ginkel