EscuLine Health Analytics

Troonrede, health analytics en (onze) zorg

 

Een mooie Miljoenennota en een prachtig koets. Maar ik ben er niet gerust op dat het goed komt met de gezondheidszorg. Alles wijst op een forse verhoging van de premie. Alleen met lef kunnen in de sector kostenbesparende resultaten geboekt.

Loonkosten zijn de grootste post. Maar wordt in zorginstellingen de urgentie gevoeld om kritisch en bedrijfsmatig te kijken naar hoe het werk is georganiseerd? Kan dat slimmer, efficiënter en klantvriendelijker? Ik hoor regelmatig van zorgprofessionals dat dit systeem gericht is op ‘doen, productie draaien en tijdschrijven’. Dokters klagen dat zij geen dokter meer kunnen zijn. Managers snakken naar grip op de organisatie.

 

Best Practices

Gelukkig zien we dat steeds meer zorginstellingen begrijpen hoe je kunt innoveren om je organisatie efficiënter te laten werken. Zij gaan intelligent (en met lef) om met data. Bij Stichting Halt bijvoorbeeld werken 250 mensen die zich aan vaste taak- en procedureafspraken moeten houden. Alle informatie over taken, het proces, de middelen en de financiering heeft die organisatie ontsloten in een dashboard. Daarmee sturen teammanagers de organisatie. Die aanpak levert besparingen op en oogst lof bij het Rijk en partners in de jeugdzorg (o.a. Justitie, Inspectie Jeugdzorg en gemeenten).

 

Huisartsenorganisatie

Een aantal huisartsenorganisaties maakt gebruik van analyse applicaties voor de HAP (huisartsenpost) en Cure and Care.  Daarmee beschikken ze over instrumenten om processen en beleid te verbeteren. Met een Cure and Care dashboard wordt in Noord-Limburg de doelmatigheid van vijf (kostbare) zorgprogramma’s gemonitord. Hapert het zorgprogramma op onderdelen, dan kan direct worden ingegrepen. Twee Health Analytics-tools die inzicht geven in hoe het werk in instellingen is georganiseerd. Het gaat de goeie kant op, maar er is nog veel werk aan de winkel.

 

Joël Batenburg

Gastredacteur EscuLine

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *